Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Huizenprijs bepaalt of middenklasse de superrijken kan bijbenen qua vermogensgroei

Nederland wordt sinds 2015 minder ongelijk als je kijkt naar de vermogens van huishoudens, constateert het CBS. Dat heeft vooral te maken met de stijgende huizenprijzen waarvan de middenklasse heeft geprofiteerd. Tussen 2011 en 2014 nam de vermogensongelijkheid juist toe in een periode van dalende huizenprijzen.

Per saldo is er de afgelopen de afgelopen acht jaar vrijwel niets veranderd in de vermogensverdeling in Nederland.

2. Veel starters op de woningmarkt verzwijgen hun studieschuld

15 procent van de mensen die een hypotheek aanvragen voor hun eerste huis, verzwijgt dat ze een studieschuld hebben. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur Viisi. Hypotheekadviseurs en geldverstrekkers zijn verplicht een eventuele studieschuld mee te nemen bij het bepalen hoeveel iemand kan lenen, maar een studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie.

3. Turkse lira onderuit, na bericht dat verkiezingen in Istanbul over moeten

Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu is al geïnstalleerd als burgemeester van Istanbul, maar toch moeten de verkiezingen in de belangrijkste stad van Turkije opnieuw worden gehouden. De centrale kiesraad heeft dat besloten na klachten van de AK-partij van president Erdogan over onregelmatigheden bij de stembusgang in maart.

De Turkse lira ging na het nieuws nog eens met 2 procent omlaag ten opzichte van de dollar en de euro. De nieuwe verkiezingen worden gehouden op 23 juni.

4. Apple koopt elke drie weken een bedrijf en de meeste daarvan kennen we niet

Apple heeft het laatste half jaar 20 tot 25 bedrijven overgenomen, zei CEO Tim Cook maandag in een interview met CNBC News. Dat betekent elke twee tot drie weken een nieuwe overname. Het gaat daarbij volgens Cook vooral om intellectueel eigendom en hooggekwalificeerd personeel.

We kennen zes van de overgenomen bedrijfjes: Laserlike, Stamplay, PullString, DataTiger, Platoon en Silk Labs, maar de rest is onbekend. Apple hoeft daar gezien de geringe waarde van de overnames ook geen melding van te maken.

5. Wopke Hoekstra: militaire vuist tegen China en Rusland, straf voor financiële zondaars in EU

Europa moet anders. Dat is de boodschap van CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra, die vandaag een lezing houdt aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. De inhoud van de lezing is al verspreid via onder meer de Volkskrant.

Hoekstra vindt onder meer dat Europa geopolitiek een vuist moet maken tegen Rusland en China en daar hoort ook versterkte militaire samenwerking bij.

Wat betreft de interne verhoudingen binnen de EU vindt Hoektra dat landen die er financieel een potje van maken, door bijvoorbeeld de pensioenleeftijd niet te verhogen, uitgesloten moeten kunnen worden van EU-subsidies.

6. Rijksmuseum wil €165 miljoen betalen voor Rembrandt aan Franse bankiersfamilie Rothschild

Het Rijksmuseum heeft 165 miljoen euro over voor De Vaandeldrager, het meesterwerk van Rembrandt uit 1663 dat de Franse bankiersfamilie Rothschild van de hand wil doen voor die prijs. Dat schrijft NRC op basis van een artikel van kunsthistoricus Didier Rykner.

In een artikel in La tribune de l'Art heeft Rykner geen goed woord over voor het Franse ministerie van Cultuur. Toen de familie Rothschild aanklopte, samen met een advocaat van het Rijksmuseum, met de mededeling het schilderij te willen verkopen, gaven ze aan dat als de Franse overheid niet biedt, het aan het Rijksmuseum zou worden verkocht. "Wat heeft het ministerie de afgelopen negen maanden gedaan? Niets”, schrijft Rykne

7. Dit keer D66'er Sophie in 't Veld onderwerp van bonnetjesaffaire

Na Tweede Kamerleden Dion Graus en Theo Hiddema is er opnieuw een politicus die niet helemaal door lijkt te hebben waarvoor onkostenvergoedingen gebruikt mogen worden. Dit keer is D66-kopstuk Sophie in 't Veld onderwerp van een bonnetjesrel. De Europarlementariër heeft in 2018 een onkostenvergoeding van 27.840 euro ontvangen voor onder meer hotelkosten in Brussel.

HP/De Tijd schrijft deze week dat In 't Veld geen recht heeft op die vergoeding omdat al tonnen heeft geclaimd voor wonen in Brussel. Maar officieel zijn haar declaraties niet tegen de "schimmige" regels, schrijft De Telegraaf, die dat bevestigd krijgt van een woordvoerder van het Europees Parlement. Toch zou de onduidelijkheid rond haar declaratiegedrag schuren, aangezien D66 transparantie voorstaat.

8. Startup voor scootmobiel Scoozy haalt 1,2 miljoen euro op voor veiligere scootmobiel

De Delftse startup Scoozy, die naar eigen zeggen de scootmobiel "opnieuw heeft uitgevonden", heeft in een nieuwe investeringsronde 1,2 miljoen euro opgehaald. Het is Scoozy een doorn in het oog dat er ieder jaar meer mensen overlijden na ongevallen met de scootmobiel – in 2018 ging het om 44 mensen.

Scoozy wil de scootmobiel veiliger maken door geen drie, maar vier wielen onder de scootmobiel te zetten, zodat hij stabieler wordt. Daarnaast heeft de Scoozy een gordel. Die is op dit moment in Nederland nog niet verplicht, maar wordt wordt wel aangeraden bij het gebruik van een scootmobiel.

9. Kosten nieuwe royal baby van Meghan en Harry lopen op tot meer dan één miljoen

Prins Harry is apetrots op zijn vrouw Meghan Markle na de bevalling van hun eerste kind, zei hij maandagmiddag tegen de pers. Het koppel weet nog niet hoe hun zoontje gaat heten: "Hij is later gekomen dan uitgerekend dus we hebben al wel wat tijd gehad om over een naam te denken, maar we zijn er nog niet uit." Volgens de Britse bookmakers maakt de naam Arthur de meeste kans.

Het kind krijgt niet automatisch naast de Britse nationaliteit, ook de Amerikaanse nationaliteit van zijn moeder. Daarvoor zouden Harry en Meghan een aanvraag moeten doen op de Amerikaanse ambassade, maar het is niet bekend of ze dat gaan doen.

Business Insider heeft een overzicht gemaakt van de kosten van de royal baby en die lopen alles bij elkaar al op tot meer dan 1 miljoen dollar. Lees daar hier meer over.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!